Vi listar våra bästa tips för att gå på Öppet hus
Här har vi samlat massor av tips att tänka på när du ska besöka Öppet hus.
2016 tog Amanda Larsson & Calle Rosengren examen från ProCivitas efter sina tre år på ekonomiprogrammet. Där startade de Uf-företaget Färsking som nu blivit ett etablerat Aktiebolag. Vi kontaktade entreprenörerna för att få en intervju om hur resan som företagare startade och hur de ser på framtiden.
Vad var det bästa med ProCivitas tyckte ni?
Kvalitén på utbildningen, likasinnade elever och stödet skolan gav när elever hade idéer, tog initiativ på projekt eller liknande. Det fostrade verkligen en entreprenöriell känsla i allt från kommittéer till personliga projekt hos oss som gick på skolan.
Hur har era studier/utbildning vid ProCivitas påverkat er?
Det gav en bra grund att stå på efter gymnasiet. Tiden på ProCivitas var bra på att öppna upp och visa många olika vägar man kan ta i livet, vare sig det är mer eller mindre traditionellt.
Vad minns ni särskilt från er studietid på ProCivitas?
Samhörigheten, det var en bra sammanhållning i vår årgång men även på skolan i allmänhet.
Berätta om hur ert företagande startade:
Vi startade som grupp med ambitionen att ha ett framgångsrikt UF-år. Vi ville ha ett projekt där idén, produkten eller tjänsten bidrog direkt till samhället istället för att sälja någonting där några procent skulle doneras som CSR.
Idén om att göra hälsosam mat för barn och unga kom efter att Mika, som var med under UF-tiden skulle göra granola till sin lillebror. Vi insåg att det egentligen inte fanns några bra alternativ på flinghyllan för familjer och där föddes grunden till det som senare skulle bli Färsking.
Vad har ni för tips till andra elever som vill satsa på sitt UF-företag?
Se till att skapa ett team som kompletterar varandras styrkor och svagheter, vilket förmodligen inte kommer vara med dina bästisar. Ha en gemensam ambition och en öppen dialog om vad som fungerar och vad som inte fungerar i ert samarbete. Det kan kännas jobbigt att diskutera kring, men det gör er starkare.
För de flesta idéer kan man se UF som ett perfekt proof of concept. Få bekräftelse på att idén funkar, att det finns en målgrupp för produkten/tjänsten och att man med mer tid och medel skulle kunna bygga något större. Kan man uppnå hög försäljning och sjösätta sitt företag redan under UF tiden är det kanon, men oroa er inte ifall ni inte kommer så pass långt! Vi hade en försäljning på knappt 8.000 SEK under vårt UF-år.
Har ni stött på några motgångar under er resa?
Absolut, för många för att hålla räkningen. Att driva företag är en konstant navigering mellan överraskningar – positiva som negativa. Första sommaren efter lansering hade vi värsta torkan i Europa på 30 år som direkt drev upp våra råvarupriser, till en produktlansering vi fick lägga ner när pandemin slog till. Det är sådana situationerna som göra att man tvingas tänka om för att hitta nya vägar framåt.
Vad hände med ert UF-företag efter ni tog studenten?
Efter studenten ombildade vi UF-företaget till ett aktiebolag. Idag säljer vi granola och flingor under varumärket Färsking. Våra produkter finns att hitta i över 1200 butiker i hela Sverige och varje minut säljs ett paket Färsking.
Vad fick er att våga satsa?
Vi kom överens om att ge projektet ett år, vilket inte kändes som en stor insats eller risk. Det värsta som kunde hända var att vi skulle vara 19-åringarna som testat vår idé, kontakt ett bolag och lärt oss en massa på vägen. I vår värld handlade det aldrig om att våga, eftersom vi inte såg det som att vi hade något att förlora.
Vart ser ni er om 5 år?
Vår plan är att Färsking ska ha växt till att bli Nordens ledande ungdomsvarumärke inom livsmedel. Vi har då lanserat produkter i flera nya kategorier och expanderat utanför Sveriges gränser.
Här har vi samlat massor av tips att tänka på när du ska besöka Öppet hus.
Elever från ProCivitas alla skolor och program var med och tävlade om vinster inom respektive programs gymnasiearbete.
Efter att ProCivitas Uppsala deltog i elevenkäten 2024 gjord av Uppsala kommun blev det svart på vitt att ProCivitas elever är bland de nöjd...
Podcast De ProCivitas gästade Ångestpoddens liveshow på Avicii Arena
Ett konkret kvitto på att den medvetenhet och höga kvalitet som genomsyrar skolans arbete fungerar, säger rektor Eva Gyllberg.
Clara berättar om skolan, programmet och vad som gör lärarna så bra.
Silke har besökt ProCivitas Stockholm genom det internationella projektet Erasmus.
Nora går på ProCivitas Uppsala. Här berättar hon om sina upplevelser av skolan.
Stella läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas.
Olle berättar om skolan, sina framtidsplaner och de bästa tipsen inför gymnasievalet.
Här berättar hon om skolan, sitt program och om sitt engagemang i skolans elevkår.
Nelly läser tredje året på Naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas.
Celina läser sitt sista år på ProCivitas Helsingborg. Hon berättar om stämningen på skolan och vad man får ut av att vara med i Mentorsprogrammet i åk 3.
Jakob trivs med den lugna och trygga på skolan. Han tycker att man ska välja ProCivitas om man siktar högt, men samtidigt vill ha en rolig skoltid.
Vi är jättestolta att Sepideh valt att komplettera personalgruppen på ProCivitas Uppsala.
Tilde Holm är en av ProCivitas alumner, hon tog examen från ProCivitas Helsingborg 2017.
Totalt har cirka 1800 elever tagit studenten från ProCivitas i Växjö sedan skolan startade 1999. Rektor Johan Kåberg har träffat varenda en.
Hösten 2020 avslutade ProCivitas Stockholm ett framgångsrikt Erasmusprojekt. Nu står det klart att ProCivitas Stockholm beviljats ackreditering fram till 2027!
Nathalie Reinholds är en av ProCivitas alumner, hon tog examen från ProCivitas Malmö 2017 och arbetar idag som psykolog.
Matilda läser Ekonomi-Juridik på ProCivitas. Det här tycker hon om skolan och sin utbildning.
Hugo Hågemark är en del av ProCivitas Alumner, han tog examen från ProCivitas Helsingborg 2010.
Felicia är en av ProCivitas alumner och tog studenten från ProCivitas Lund 2017.
Här har vi listat allt du behöver tänka på inför Stockholms gymnasiemässa
Läs om Loves resa och om International business som han nu studerar vid Lunds universitet.
Utbildningskulturen på ProCivitas gör att många trivs på skolan.
På ProCivitas får eleverna tidigt möta den stora världen utanför skolans väggar och skapar täta kontakter med näringslivet.
Peter Connée är internationell SYV på ProCivitas. Här är hans bästa tips!
Finalen går av stapeln 4-7 april i Södertälje Science Park
ProCivitas höga ambitioner ska även märkas i våra kök, säger Linus Annerfeldt, kökschef och kock på ProCivitas i Malmö.
Han är den första från Norden som blivit antagen till Stanford Aeronautics & Astronautics – världens högst rankade utbildning inom flyg- och rymdteknik.
Zećira Mušović är en av ProCivitas alumner och arbetar idag som professionell fotbollsspelare för Chelsea FC.
Läs om resan från UF-företag till att finnas i 1200 butiker i hela Sverige.