En elev står och presenterar sitt gymnasiearbete framför en publik.

35 elever tävlar om att vinna årets gymnasiearbete

Finalen i ProCivitas gymnasiearbete (PC GA) hålls för andra året på Clarion Post i Göteborg. 35 elever har samlats från sju ProCivitas skolor för att tävla om att koras som vinnare inom samhällsvetenskaps-, ekonomi- och naturvetenskapsprogrammet.

Juryn bestod av ProCivitas rektorer och föredetta elever

Juryn består av alumner från ProCivitas och rektorer från ProCivitas. Alumnerna representerar varsitt program: Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Det är alumner från flera olika skolor inom ProCivitas Privata Gymnasium.

Vill du beskriva känslan när ni åkte till Göteborg?
– Denna dag är spännande och trevlig! Alla elever får mötas men också att det är ett bra tävlingsmoment för våra ambitiösa elever. Det är ett fokus på en kurs som har en akademisk nivå som lirar med det vi vill på ProCivitas, att våra ambitiösa elever ska utvecklas och utmanas, säger Eva som är rektor på ProCivitas i Stockholm.

Hur har det varit att vara jurymedlem?
– Väldigt kul! Det är kul att få vara bland andra likasinnade och att man får ett hopp för min generation. Ta möjlighet att ha sammankomst vid varje tillfälle, det är inte många skolor som har detta, det är sammankomsten mellan skolorna, Ymir Hallgrimsson, ProCivitas Karlberg.

Dagen inleds med en gemensam lunch. Där passar eleverna på att sitta med andra elever från andra skolor för att lära känna varandra lite bättre. Skratt fyller lokalen och även förväntan på dagen högs när verksamhetschefen Henrik Heide inleder dagen:
– Detta är en tradition som vi har på ProCivitas för att främja era framgångar och er ambition kopplat till gymnasiearbete. Finalen idag är också för att fira era ambitiösa och gedigna arbete. Ni ska alla vara stolta över era arbeten!

Imponerade presentationsteknik

Under dagen står eleverna med självförtroende och redovisar sina gymnasiearbeten för mindre grupper inom ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap. De förklarar pedagogiskt och nyanserat om hur de planerade sitt arbete i form av bakgrund, teori, urval och metod. De har också en välplanerad presentationsteknik att de har övat på att framföra sina presentationer länge.

Samhälls: Aktuella samhällsproblem, Roe V Wade, samhällsingrepp och mycket som är aktuellt. Konspirationsteorier och corona. Hur Kenyas val ser ut och hur de olika stammarna påverkar systemet.

Naturprogrammet: Olika ämnen: Majoriteten av hållbarutveckling, miljö, neuropsykologiska och även naturvetenskap.

Ekonomi: Aktier, innovativ entreprenörskap. Svårigheten med brottsbevisning och mikrofinansiering. Hur inflationen påverkade beteende och matpriset.

Hur var det att stå och presentera idag?
– Intressant och lärorikt. ProCivitas andan var tydlig mellan de olika skolorna. Vi alla har jobbat hårt, säger Emil Liljeborg från ProCivitas Växjö.

Procivitas verksamhetschef pratar till en grupp elever.

Jämnt vid överläggningar 

Djupa diskussioner hålls när vinnarna för de olika programmen ska koras. Det är många bra arbeten att hålla i åtanke för vinsten. Jurymedlemmarna diskuterar intensivt om vem som ska vinna priset. Det var väldigt jämnt i år, konstaterar alla jurygrupperna. Överläggningen tar tid där de diskuterar om vem som kan vinna.

Hur har det gått att bestämma sig för en vinnare?
– Det har varit grundläggande och inspirerande presentationer som är genuin vetenskaplighet. Det är imponerande att de redan på gymnasiet har en tyngd som flera vuxna inte har, berättar Jan Liljegren som är rektor på ProCivitas Uppsala.

Vinnarna av PCGA-Competition 2024

Inom varje gymnasieprogram utsågs ett vinnarpar med sitt gymnasiearbete. Vinnarparet från samhällsvetenskapsprogrammet blev My och Clara från ProCivitas Växjö med sitt arbete om våld i nära relationer. Vinnarparet från ekonomiprogrammet blev Victor och Karl från ProCivitas Helsingborg med sitt arbete om intraprenörskap. Och tillsist vinnarparet från naturvetenskapsprogrammet blev Conrad och Gustav från ProCivitas Helsingborg med sitt arbete inom det naturvetenskapligaområdet. Stort grattis till vinnarna!

My och Clara berättar mer ingående om deras arbete:
– Vårt gymnasiearbete handlar våld i nära relationer. Arbetet undersöker vilka faktorer som påverkar att kvinnor i våldsutsatta relationer stannar men också hur samhällsviktiga funktioner (kvinnojouren blenda och polisen) i Växjö arbetar för kvinnor som är utsatta.

Hur har skrivprocessen gått?
– Skrivprocessen har gått bra, speciellt efter att vi kommit igång då vi kände att det flöt på. Det tuffaste var nog att nå fram till intervjupersoner, men å andra sidan var det roligaste också att genomföra intervjuerna. Allra roligast var också att få skapa en presentation och framföra den på ett roligt och kreativt sätt, säger My och Clara.

Victor och Karl berättar varför det tror att just dem vann:
– Det som fick just vårt arbete att sticka ut lite ur mängden var troligen att vi följde en väldigt rigorös process som innebar att arbetet höll en hög vetenskaplig nivå vilket mynnade ut i rimliga och verklighetsförankrade slutsatser. Något annat som ytterligare utmärkte vårt arbete var att vi lyckades komma i kontakt med och undersöka flertalet väldigt stora företag.

Nyheter

Se alla nyheter