Elever på Avicii Arena framför en reklamvägg.

Elever driver podcast om psykisk ohälsa - gästade Ångestpoddens liveshow

Podcast De ProCivitas är en podcast om elevhälsa som drivs av elever på ProCivitas Lund. Idén kom för ungefär ett år sedan när den tidigare utskottansvarige Hjalmar Gadén i elevkåren ville göra något för att uppmärksamma psykisk ohälsa bland unga. Idén mynnade ut i ett samarbete med skolsköterskan Sebastian Pemsel och elevkåren som tillsammans skapade “Podcast De ProCivitas”.

Idén bakom Podcast De ProCivitas

Idag kan vem som helst starta en podcast, det enda som behövs är något att spela in ljud på. Eleven Hjalmar Gadén på ProCivitas Lund ville starta en podcast med fokus på psykisk ohälsa hos unga. Hjalmar och skolsköterskan Sebastian Pemsel satte sig ner och började spela in det första avsnittet av podcasten för ungefär ett år sedan. För att få in ämnen om psykisk ohälsa använde de sig av en tjänst där eleverna kunde skicka in anonyma frågor via ProCivitas Lunds Instagram.
– Under denna tid var jag PR-ansvarig i kåren och blev därmed involverad i allt arbete runt podden, såsom redigering och publicering. Tiden gick och vi fortsatte att spela in avsnitt under våren. Frågorna blev fler och avsnitten började få olika teman såsom ångest, förhållanden och mobilens påverkan på oss, säger Emil Sjöberg, ordförande för Elevkåren och programledare för podcasten.

"Jag hoppas verkligen att podden är här för att stanna!"

Rektor Camilla Bosson tycker initiativet med podcasten är härligt.
– Tiden mellan att vara 16 och 19 år kan vara väldigt påfrestande. Då är det fint att de kan lyssna på podden där Anton, Emil och Sebastian tar upp aktuella ämnen som verkligen berör våra ungdomar. Jag känner mig så stolt över att de lägger så mycket tid på att hjälpa sina skolkamrater och jag hoppas verkligen att podden är här för att stanna, säger Camilla Bosson, Rektor på ProCivitas Gymnasium Lund.
Elever på scen tillsammans med Ångestpodden under en livepodd.

Podcast De ProCivitas uppbjudna till Tim Bergling Foundations Konsert

Bara någon vecka innan studenten blir Emil kontaktad av Embla Persson, Ordförande för Sveriges elevkårer och för Sveriges största ungdomsorganisation. Hon hade fått nys om podden och ville boka in ett möte tillsammans med Ångestpodden och Tim Bergling Foundation (TBF).
– Vi behöll kontakten, Hjalmar tog studenten och jag blev ordförande för elevkåren. När höstterminen började var vi inte sugna på att lägga ner projektet, säger Emil Sjöberg.
Hjalmar valde att fortsätta arbeta med podden och podcasten utökades till tre bakom mickarna. Anton Nilsson som nyligen anslutit till elevkårsstyrelsen hoppade på tåget. De började ta in gäster i podden i form av skolpersonal och elever på skolan samtidigt som arbetet bakom kulisserna fortsatte.

Projektet eleverna arbetat med bakom kulisserna blev officiellt den 6 december. De blev uppbjudna till Tim Bergling Foundations Konsert, en musikalisk manifestation för ungas psykiska ohälsa i Avicii Arena.
– Vi blev uppbjudna för att gästa Ångestpoddens livepodd innan konserten. Under livepodden fick vi presentera det nationella konceptet “Podcast - For a better day”, säger Emil Sjöberg.
Konceptet har tagits fram för att möjliggöra för alla skolor i hela Sverige att kunna prata ut om psykisk ohälsa tillsammans med skolans elevhälsa.
– Vi är väldigt stolta att få vara officiella ambassadörer för TBF och pionjärer till ett såhär viktigt projekt som kan göra stor skillnad hos dagens ungdomar, säger han.

Podcasten “Podcast De ProCivitas” finns på Spotify och kommer inom snar framtid finnas på andra större streaming plattformar. Lyssna på det senaste avsnittet i spelaren nedan.

Nyheter

Se alla nyheter