Porträttbild

Emilia har gått vidare till semifinal i Unga forskare

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet för elever att nå längre och att lyckas med sitt gymnasiearbete. Emilia läser sista året på naturvetenskapsprogrammet och har gått vidare till semifinal med sitt arbete.

Ett paradis i mikrovärlden - En studie angående bakteriekulturer i disktrasor”
Emilias studie behandlar bakteriekulturer i disktrasor. Idén kom till henne redan i årskurs ett på gymnasiet, hon var inne på att hon ville göra något typ av experiment och bollade med hennes handledare. 
– Jag hade en plan om att jag ville göra något labbrelaterat och pratade med min handledare och då kom vi fram till att undersöka hur olika rengöringsmetoder tar bort bakterier från disktrasor. 

Gymnasiearbetet pågår under hela hösten, i första etappen handlar det om att forma idéer och teorier, i andra etappen genomförs försöken i form av labb eller experiment. Emilias försök pågick under en fyra veckors period och inlämningen av hela gymnasiearbetet hade deadline i mitten av februari.
– Innan jag började mitt försök frågade jag runt bland vänner och familj hur de brukar göra för att rengöra deras disktrasor. De sa bland annat i diskmaskinen, tvättmaskinen, handtvätt eller kokning. Jag valde själv att lägga till autoklavering som en metod, det är inget man har hemma utan finns endast i ett laboratorium.

Vägen till semifinalen
ProCivitas Uppsala berättade om Unga forskare på skolan och representanter från tävlingen höll i en digital föreläsning för eleverna där de berättade om tävlingen.
– Jag såg tävlingen som en möjlighet att kunna få feedback på mitt arbete. Så jag skickade egentligen inte in mitt arbete ur ett tävlingssyfte. 

Några veckor efter att Emilia skickat in sitt arbete fick hon ett mail från Unga forskare när hon satt på jobbet. I mailet stod det att det var ett besked från tävlingen med gratulationer om att hon gått vidare till semifinal. 
– Jag trodde inte att jag skulle gå vidare, så jag blev jätteglad, men också lite chockad.

Den 7 mars är det dags att ställa ut på mässan Unga forskare för Emilia, där hon kommer att ha en egen monter för att presentera sitt arbete. Under semifinalerna har eleverna chansen att gå vidare till den stora finalen. Där kan man vinna flera olika priser till ett värde av över 500 000 kronor.
– Jag kommer ställa ut i Södertälje då det blev min semifinalsort. Där kommer jag att presentera mitt arbete på max fem minuter, sedan har juryn 10 minuter på sig att ställa frågor.

Resultatet av arbetet och drömmar i framtiden
I februari skickade Emilia in sitt gymnasiearbete, och kom fram till att autoklaveringen var den enda metoden som faktiskt dödar alla bakterier, då det krävs 120 grader för att döda alla typer av bakterier. Däremot är de ingen hållbar metod ur ett miljöperspektiv eftersom autoklaveringen förstör disktrasan helt och hållet. 

Emilia har vetat länge att hon vill plugga vidare efter gymnasiet, i framtiden vill hon utbilda sig inom molekylärbiologi. 
– Min mentor från ProCivitas Uppsalas mentorsprogram har sin egen forskningsgrupp på ett forskarlabb på Uppsala universitet. När jag fick höra om det kände jag att det verkligen är något jag vill hålla på med, en dröm hade varit att ta fram nya läkemedel i framtiden.

Nyheter

  • Priser från UF-mässan

    ProCivitas Uppsala var på plats på UF-mässan och kammade hem ett flertalet priser. Stort grattis till Evolve och PureVie...

    • Ekonomi
    • Nyheter
    • Ung företagsamhet
    Två elever på UF-mässan står på scenen med sina vinster.
  • Till semifinal i Unga forskare

    Emilia har gått vidare till semifinal i Unga forskare med sitt gymnasiearbete om bakteriekulturer i disktrasor.

    • Elevintervjuer
    • Natur
    • Nyheter
    Porträttbild
Se alla nyheter