Samhälls­vetenskaps­programmet

Vill du arbeta med internationella relationer och fördjupa dig i världspolitiken? Lära dig förstå hur ekonomiska och sociala förhållanden skapar olika förutsättningar? Då är ProCivitas Lunds internationella samhällsvetenskapsprogram rätt för dig!

Elever jobbar med ett grupparbete

Om samhälls-programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet är utbildningen för dig som är engagerad och nyfiken och har ett stort intresse för din omvärld. Att studera samhällsvetenskap är spännande och utvecklar dina kunskaper om samhällsförhållanden såväl lokalt som globalt.

På ProCivitas Lund samhällsvetenskapsprogram kommer du att studera makt ur ekonomiska, sociala och politiska perspektiv. I utbildningen behandlas även mediernas förutsättningar och möjligheter. Detta för att du ska utveckla både ditt vetenskapliga och kritiska förhållningssätt.

På Samhällsvetenskapsprogrammet arbetar vi med en internationell profil. Den ökade globaliseringen gör att avstånden minskar och möjligheterna ökar, varför det blir allt viktigare med internationella kontakter och erfarenheter. På ProCivitas ser vi till att du får rätt verktyg för att kunna ta till vara på dessa möjligheter. Vi ger dig goda teoretiska kunskaper i kombination med praktiska erfarenheter, exempelvis i form av studieresor och besök hos olika organisationer, gästföreläsare med internationella erfarenheter.

Efter examen från samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att ha utvecklat din förmåga att se möjligheter och omsätta idéer i praktisk handling. Du kommer dessutom att vara väl förberedd på högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

Elever och lärare i samtal i ett klassrum

Våra inriktningar

På ProCivitas Samhällsvetenskapliga program kan du välja inriktningarna samhällsvetenskap eller beteendevetenskap.

 • Beteendevetenskap

  Skaffa dig en fördjupad kunskap och förståelse för människors ageranden och samspel, utveckling och kommunikation.

  • Program
   • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Beteendevetenskap
  Lärare undervisar för en klass
 • Samhällsvetenskap

  På samhällsvetenskapliga programmet får du möjlighet att, genom fördjupningskurser i bland annat samhällskunskap, historia och religion.

  • Program
   • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Samhällsvetenskap
  Tre elever i ett grupparbete

Vanliga frågor om Samhälls­vetenskaps­programmet

 • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

 • Du kan enkelt räkna ut ditt meritvärde med hjälp av Gymnasiekolls meritvärdesräknare.

 • Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningarna Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap hade år 2023 en medelpoäng på 272,96och en antagningsgräns på 252,5 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Jag gillar att programmet ger många tillfällen att träna på presentationer och lära sig mer om litteratur och retorik.

  Clara ProCivitas Samhällsvetenskapsprogrammet

Så säger eleverna

Få en inblick i hur det är att gå på ProCivitas Lund genom våra elevers perspektiv.

Ta reda på mer

Kolla in våra andra gymnasieprogram eller varför inte kom och besök oss på öppet hus!