Lärare och elever i ett klassrum

ProCivitas Malmö bäst i Skåne enligt oberoende ranking

ProCivitas skolor i Malmö, Helsingborg och Lund är bäst i Skåne enligt en oberoende rankning av landets gymnasieskolor. I toppen av listan placerar sig ProCivitas i Malmö.

Rankningen som tagits fram av ett företag som heter Ednia baseras på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån (SCB). Tjänsten sammanställer statistik om alla gymnasier i landet för att hjälpa elever hitta rätt utbildning. I årets ranking placerar sig ProCivitas Malmö på första plats av Skånes alla gymnasieskolor, ProCivitas Helsingborg på tredje plats och ProCivitas i Lund på nionde plats. Ednia rankar alla Sveriges gymnasieskolor, i Skåne är det nästan 100 skolor som rankas enligt företagets metodik. 

– Det är verkligen roligt att samtliga ProCivitas skolor i Skåne ligger i toppen av denna ranking. Vi jobbar hårt för att skapa en kreativ, ödmjuk och trivsam skola för alla och att få detta bekräftat på det här sättet ger energi inför vårt fortsatta arbete, säger Henrik Heide, verksamhetschef för ProCivitas sju skolor i Sverige. 

Faktorer som Ednia väger in är bland annat resultat på nationella prov, betygsinflation, andel behöriga lärare, elevnöjdhet, andel som tar examen, snittbetyg och arbetsmarknadsutfall. En högre rankning innebär att en skola bland annat har ett högre sammanlagt resultat när betyg, nationella prov, examensfrekvens, arbetsmarknadsstatistik samt enkätsvar från elever och lärare på skolan summerats. 

– Vår målsättning är att vara Malmös, och Sveriges, bästa gymnasium. Hos oss ska eleverna få något mer än en bra utbildning, de ska få ett eget nätverk i det lokala näringslivet och de ska utmanas att nå längre. Samtidigt ska de må bra här och få vänner för livet. Jag tycker vi lyckas riktigt bra och det visar sig också när vi jämförs med andra skolor, säger Ann Linderoth på ProCivitas Malmö som rankas som Skånes bästa gymnasieskola enligt Ednia. 

“ProCivitas lärare är riktigt bra”

Clara Stridh läser samhällsprogrammet på ProCivitas i Malmö. Hon nämner särskilt stödet från skolans lärare som en av anledningen till varför hon trivs på skolan. 

– Lärarna är riktigt bra, det känns som att de bryr sig om hur vi elever lyckas och de finns alltid där för att svara på frågor eller stötta när det behövs. Du kan räkna med att dina studier tas på allvar och du kommer vara omgiven av personer med samma ambition som dig själv. Givetvis måste ju lunchen på skolan nämnas, vår kökspersonal är som ingen annan, säger Clara Stridh. 

Om ProCivitas 

ProCivitas grundades 1997 och består idag av sju skolor i Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö. Skolorna har en stark koppling till näringslivet med individuella mentorsprogram, regelbundna gästföreläsningar och nära samarbeten med företag och organisationer under utbildningens gång. Läs mer på https://procivitas.se 

Om Ednia
Ednia är en svensk jämförelse- och informationsplattform för gymnasieskolor. Plattformen hämtar statistik från Skolverket, Skolinspektionen samt Statistiska Centralbyrån och skapar rankningar utifrån statistiken. Se alla resultat för Skåne på https://ednia.se/rankning/skane

Fler nyheter