×
 

Hoppa till innehållet

Om gymnasievalet

Dags att söka till gymnasiet? Genom att följa instruktionerna nedan kan du enkelt göra ditt gymnasieval. På denna sida kan du även se vilka ansökningskoder de olika programmen har samt skaffa gymnasiekoll.

Hur får jag inloggningsuppgifter?

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få inloggningsuppgifter hemskickat. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du kontakta din hemkommuns antagningskansli.

Hur söker jag?

Du ansöker via: https://gymnasieantagningen.storsthlm.se

Logga in och kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer. Välj de gymnasieprogram som du önskar söka till och prioritera samtliga val i rätt ordning efter vad du helst vill studera. I vissa kommuner måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Kan jag ändra mitt val?

Ja, under omvalsperioden som sträcker sig från slutet av april till maj, under omvalsperioden som sträcker sig från slutet av april till mitten av maj kan du ändra din ansökan eller göra en helt ny. Om du är nöjd med ditt första val ska du inte göra något alls. Antagningen kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.

Antagningskoder

 • Ekonomi: EKEKO / EKJUR
 • Natur: NANAT / NANAS
 • Samhälle: SABET / SASAM
 • Hitta program

  Läs mer om vilka gymnasieprogram och inriktningar vi erbjuder här.

Viktiga datum

Här finns viktiga datum samlade inför gymnasievalet 2024

 1. Ansökningswebben öppnar för elev

 2. Ansökningswebben stänger

 3. Preliminär antagning

 4. Omvalsperioden startar

 5. Omvalsperioden avslutas

 6. Slutgiltig antagning 

 7. Sista svarsdag

 8. Reservantagning startar

 9. Reservantagning avslutas

Meritvärde

Ditt meritvärde är det värde du får genom att addera alla dina betygspoäng från grundskolan. Genom att räkna ut ditt meritvärde kan du enkelt se hur du ligger till i gymnasieansökan. Klicka på knappen för att räkna ut ditt meritvärde!