×
 

Hoppa till innehållet

ProCivitas Gymnasium i Stockholm

När ProCivitas Privata Gymnasium Stockholm startade sin verksamhet hösten 2017 gjorde vi det med gedigen erfarenhet och de bästa förutsättningarna. ProCivitas-skolorna har i snart tjugofem års tid. Allt vi gör i vår verksamhet genomsyras av största medvetenhet. Vi vill vara en skola där både elever och föräldrar upplever att det finns någon som verkligen tänkt till; en skola som hela tiden sätter elevernas upplevelse i främsta rummet.

ProCivitas Stockholm

Vårt mål på ProCivitas Privata Gymnasium är framförallt att vi ska ge våra elever förutsättningarna att lyckas i sina fortsatta studier och i arbetslivet. För oss är det en självklarhet att ge våra elever bästa möjliga undervisning, men vi ser det som lika viktigt att eleverna får utvecklas socialt samt att de stärker sin drivkraft och sitt självförtroende för att lyckas. De uppskattade lärarna på skolan brinner för sitt uppdrag och genom engagemang och glädje inspirerar och vägleder de eleverna till att ständigt överträffa sig själva.

ProCivitas Stockholm håller sedan augusti 2022 till på Campus Södermalm på Tullgårdsgatan. Med moderna, nyrenoverade och framförallt större lokaler kan vi nu erbjuda våra elever en ännu bättre skolmiljö. Goda kommunikationer finns oavsett vilken del av Stockholm som våra elever kommer ifrån.

Vi tycker att skolmiljön är viktig för trivseln på skolan och på ProCivitas ställer vi extra höga krav på lokalerna. Lunchserveringen som finns i samma byggnad rymmer ett nytt modernt tillagningskök där våra egna kockar lagar all mat på plats från grunden med ett aktivt tänk kring ekologiska och närproducerade råvaror.

Elever går utomhus

ProCivitasandan

ProCivitas strävar efter att vara Sveriges bästa gymnasieskola, ett tufft mål som sporrar oss till ständig förbättring. På ProCivitas genomförs årligen flera omfattande enkäter där eleverna får utvärdera. I utvärderingarna brukar eleverna lyfta fram våra fantastiska lärare, undervisningens kvalitet, trivseln samt att vi har mycket bra studiero i klassrummen, vilket är avgörande för att göra elevernas lärande effektivt.

Det är viktigt att utbildningen anpassas till samhällets föränderliga krav och att eleverna blir väl förberedda för eftergymnasiala studier på universitet. Vi är mycket glada över att många av ProCivitas elever kommer in på toppuniversitet såsom Handelshögskolan i Stockholm, London School of Economics, Yale med flera, och att de lyckas fantastiskt bra med sina studier där.

Vi har en stor och aktiv alumniförening som utgör ett viktigt nätverk för våra före detta elever och som träffas flera gånger per år. Skolans samarbete med näringslivet är en hörnsten i utbildningen. Kopplingen sker bland annat genom att vi erbjuder alla elever en egen mentor från näringslivet men också genom en mängd gästföreläsningar. Vår elevgaranti innebär att när du börjar som elev hos oss så lovar vi att du kommer att kunna fullfölja din utbildning hos oss.

Elever sitter på en kajkant

ProCivitas förbereder dig inför framtiden

 • Alumninätverk

  Bland ProCivitas drygt 9000 alumner finns företagsledare, ingenjörer, arkitekter, designers och en mängd andra yrkesgrupper. Är du nyfiken på ProCivitas alumner – Se vår wall of fame!

  Ett gäng alumner är ute på en promenad i stadsmiljö
 • Ung företagsamhet

  På ProCivitas läser alla elever Entreprenörskap, vilket ger dig som elev möjligheten att på riktigt starta ett eget företag. Vi använder oss av Ung företagsamhets väl beprövade koncept.

  Tre elever sitter runt ett bord med sina datorer
 • Mentorsprogrammet

  ProCivitas mentorsprogram erbjuds en inblick i arbetslivet. Våra mentorer kommer från en rad olika branscher och företag. Mentorsprogrammet syftar till personlig och professionell utveckling.

  Lärare sitter på huk mellan två elever i ett klassrum

Rektor har ordet

Allt vi gör på ProCivitas genomsyras av stor medvetenhet. Vårt mål är att ge våra elever bästa förutsättningarna att lyckas med vidare studier och i arbetslivet. För att leva upp till målet är det en självklarhet att erbjuda undervisning i toppklass samt se till att eleverna utvecklas socialt. Vi anställer bara de bästa lärarna, som genom sitt engagemang inspirerar eleverna till att ständigt överträffa sig själva.

Från hösten 2022 finns vi på Campus Södermalm, i toppmoderna och helt nya lokaler på Södermalm. Vi vet att både skolmiljö och skolmat är viktig för trivseln och vi ställer höga krav på detta. På restaurangen i Campus tillagas alla måltider av egna kockar, som har ett tydligt fokus på råvarorna.

ProCivitas strävar mot att vara Sveriges bästa gymnasieskola, vilket motiverar till ständig förbättring. Årligen genomförs enkäter där eleverna får tycka till om verksamheten. Resultaten är väldigt fina! I utvärderingarna lyfts bland annat skolans uppskattade lärare, trivseln och studieron i klassrummen. Vi är stolta över att många av ProCivitas elever kommer in på toppuniversitet både i Sverige och utomlands, och att de lyckas mycket väl med sina studier där.

Varmt välkommen till tre fantastiska år på ProCivitas!


Eva Gyllberg, rektor på ProCivitas Stockholm

Personporträtt

Vanliga frågor om ProCivitas Stockholm

 • ProCivitas Stockholm är en del av Campus Södermalm som öppnade läsåret 2022/23. Alla lokaler totalrenoverades innan öppning. ProCivitas Stockholm har en egen våning, plan 4, men delar lunchservering, cafeteria, skolbibliotek och labbsalar med de tre andra skolorna på campus. Välkommen att besöka oss på öppet hus för att se hur det ser ut hos oss!

 • Läsåret 24/25 startar två ekonomiklasser, två samhällsklasser och två naturklasser i årskurs 1. Totalt har vi då sju ekonomiklasser, sex samhällsklasser och fem naturklasser på skolan.

 • Du som elev förtjänar det allra bästa! För att nå dessa högt ställda mål anställer ProCivitas bara de allra bästa lärarna och ger de bästa tänkbara förutsättningarna för att förverkliga just dina drömmar. På ProCivitas Stockholm kommer du som elev att ha möjlighet att söka en egen mentor från näringslivet. Tanken med skolans mentorsprogram är att du som elev ska ha ett bollplank i det lokala näringslivet som kan fungera som inspiration och stöd under det sista gymnasieåret. I utvärderingar som vi gör regelbundet säger eleverna att de är mycket nöjda med sin skola. Framförallt lyfter de fram att lärarna på skolan är fantastiska!

 • Det går ca 600 elever på skolan läsåret 24/25. 

 • Vi finns på Tullgårdsgatan 12, 116 68 Stockholm, på Campus Södermalm vid Hammarby kanal, nära T-bana Skanstull.

 • Ja på Campus Södermalm finns ett skolbilbliotek som är bemannat av skolbiblotekarie Rebecca. I bibilioteket går det självklart att låna böcker men även få hjälp med t.ex. informationssökning, sitta och plugga och att låna spel på rasten.

 • Särskilt stöd är en lagstadgad rättighet som vi självklart tillser att tillhandahålla efter utförd utredning. Vi arbetar med extra anpassningar för enskilda individer och på gruppnivå. Vi har samtliga EHT-kompetenser på skolan.

 • Det finns möjlighet till handledd studietid med lärarna i olika former.

 • Vi erbjuder spanska, franska och tyska som moderna språk – alla i steg 3. Vi erbjuder även italienska steg 1 och steg 2. När du läser Steg 3-kursen på gymnasiet innebär det att du har läst antingen spanska, franska eller tyska på grundskolan och har ett lägst godkänt betyg i det ämnet.

 • Vi har förmånen att kunna variera idrottsundervisningen. Vi använder både vår idrottshall och vår rörelsesal på Campus Södermalm samt den fullstora idrottshallen Eriksdalshallen som även den ligger på Södermalm. Ibland är vi även utomhus. Vilken idrottssal vi är i beror på aktivitet. Kursen Idrott och hälsa 1 läses i årskurs 2.

 • Klasserna läser enligt ett “vanligt schema”, dvs. inga lösningar med blockläsning, perioder av temaprojekt eller dylikt. Kurserna läses parallellt jämnt under hela läsåret. Alla lektioner är lärarledda. Vi tror starkt på läraren som ledaren i klassrummet och den som främst bidrar till elevernas utveckling. Start- och sluttider varierar under skolveckan. Oftast är det sovmorgon någon dag och tidigt avslut en annan. Du behöver räkna med att en skoldag pågår från kl 8.00 och fram till 17.00, även om det inte är lektioner så tidigt eller sent varje dag.

 • Det är kommunen som avgör om du har rätt till busskort eller inte. Regeln i t.ex. Stockholms stad är att du ska bo minst 6 km från skolan för att ha rätt till SL-biljett. Skolan adminstrerar utdelningen av SL-biljetter till alla som är berättigade av sin hemkommun.

 • Ja, på Campus Södermalm finns det en fin lunchservering som vi delar med övriga skolor på campus, där maten tillverkas av campusets egna kockar. Det finns ett varierat utbud och alltid vegetariska alternativ. Det serveras även frukost varje morgon.

 • Vi erbjuder Chromebooks kostnadsfritt och MacBook Air senaste modellen mot en avgift som faktureras varje läsår. Vi arbetar digitalt i kurserna, främst med Google Classroom som utgångspunkt där lärare och elever delar presentationer, uppgifter och texter kopplade till kursen digitalt med varandra i ett gemensamt digitalt kursklassrum. Du som elev får din dator första veckan i årskurs 1. Du får sedan använda den fritt under alla dina tre år på skolan (även på kvällar och under lov). När du tar studenten ges möjlighet att köpa ut datorn.

Elevkåren

En bra skola är så mycket mer än det som sker under lektionerna. På ProCivitas vill vi ge möjlighet till såväl nytta som nöje under skoltiden. Förutom att skolan under året står som värd för flera aktiviteter, temadagar, studiebesök med mera, skapar vi förutsättningar för elevernas eget driv och engagemang.

Våra aktiva elevkårer organiserar trivselarrangemang och temadagar, och du kan till och med starta egna föreningar. Gör din studietid rolig och meningsfull – gå med i fotbollslaget, schackklubben eller vetenskapsföreningen. Följ oss på sociala medier för att se våra spännande evenemang och aktiviteter bortom det vanliga skolarbetet.

Elever sitter runt ett bord och diskuterar

Program

ProCivitas skolor erbjuder tre teoretiska högskoleförberedande gymnasieprogram. Läs mer om programmen och inriktningarna här.