Personporträtt på Mio på studenten när han vunnit pris som årets glädjespridare

Mio läser till gymnasielärare

Mio läste Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik och tog studenten från ProCivitas Stockholm 2022, nu är han inne på sin fjärde termin på Örebro Universitet där han läser till gymnasielärare i Matematik och Idrott.

Från början var Mios tanke att jobba ett år efter studenten innan han skulle börja studera. Men en nästan fyra månader sen ansökning till utbildningen blev startskottet på resan till lärare.

Det som fick Mio att börja läsa till lärare var hans lärare på ProCivitas Stockholm.
– Jag hade egentligen alltid blickat mot andra yrken som jurist eller mäklare men efter att ha samtalat med flera av de grymma lärarna på ProCivitas insåg jag ganska fort att det var lärare jag ville bli. Jag insåg att jag inte skulle välja yrke efter lön utan efter intresse och idag ser jag att valet inte kunnat vara mer självklart, det känns verkligen som att jag har hittat rätt! Läraryrket är så viktigt och det känns häftigt att kunna göra skillnad för eleverna.

Förutom att kunna prata med flera av sina lärare om framtidsplaner lyfter Mio både klasskompisar och mentorsprogrammet som viktiga bollplank under sin tid på ProCivitas.
– Jag tog del av mentorsprogrammet där jag fick diskutera olika framtidsplaner med en mentor i yrkesvärlden vilket hjälpte mig att välja bort yrken samt komma fram till nya yrken.

Dessutom lyfter han ämneskunskaperna som en viktig del till att han idag läser till lärare.
– För att ens vilja söka till gymnasielärare var mina kunskaper inom retorik, matematik, svenska och andra ämnen viktiga vilket jag verkligen fick bra förutsättningar för i skolan.

Bra relationer mellan elever och lärare på ProCivitas

Om det är en sak som Mio verkligen tar med sig från sin gymnasietid är det den goda relationen mellan elever och lärare på skolan.
– Mina bästa minnen är alla skratt och konversationer man haft med lärarna i korridorerna. Det bidrog till en väldigt fin gemenskap och bra relation till lärarna vilket i sin tur även gynnade studierna. Som elev känner man sig sedd och lärarna anpassar utbildningen till varje individ för att man själv ska lyckas med sina egna mål. Alla elever har olika förutsättningar och erfarenheter och då är det viktigt med lärare som är anpassningsbara och har förståelse för det.

Vann pris som årets glädjespridare

På studenten fick Mio pris som årets glädjespridare på Ekonomiprogrammet, något han själv blev både förvånad och stolt över.
– Jag tror att jag vann priset för att jag hälsade på folk i korridorerna med ett leende, jag var intresserad på lektionerna och engagerade mig som elevambassadör för att sprida vidare den härliga stämningen jag upplevt på skolan. Det betyder mycket för mig att få pris som årets glädjespridare då det är ett bevis på att jag någonstans tänkt rätt kring vad gymnasiet ska handa om. Det tar jag även med mig i min framtida yrkesroll!

Nyheter

  • Vi har startat podd!

    Kurator Jasminé på ProCivitas Stockholm har startat podd om psykisk hälsa. Podden en del av projektet Podcast For a Better Day, ett samarbete mellan Tim Bergling Foundation och Ångestpodden.

    • Nyheter
    Kurator Jasminé och eleverna som är med i podden.
Se alla nyheter