Samhälls­vetenskaps­programmet

Vill du arbeta med internationella relationer och fördjupa dig i världspolitiken? Lära dig förstå hur ekonomiska och sociala förhållanden skapar olika förutsättningar? Då är ProCivitas internationella samhällsvetenskapsprogram rätt för dig!

Lärare hjälper elever med en skoluppgift

Om programmet

Detta är utbildningen för dig som är engagerad och nyfiken och har ett stort intresse för din omvärld. Utbildningen har ett tydligt fokus på vad som behövs för att bygga ett hållbart samhälle och en hållbar värld. Att studera samhällsvetenskap är spännande och utvecklar dina kunskaper om samhällsförhållanden såväl lokalt som globalt.

Vårt Samhällsvetenskapsprogram har en tydlig internationell profil. Den ökade globaliseringen gör att avstånden minskar och möjligheterna ökar, varför det blir allt viktigare med internationella kontakter och erfarenheter. Vi ger dig goda teoretiska kunskaper i kombination med praktiska erfarenheter, exempelvis i form av studieresor, besök hos olika organisationer, gästföreläsare med internationella erfarenheter samt spännande casetävlingar i samarbete med företag. Du får delta i FN-rollspel där du agerar diplomat och får träna din förmåga att argumentera och förhandla. ProCivitas samarbetar även med skolor i Tanzania, Spanien och USA. För att skapa förståelse för omvärlden och möta ungdomar från andra kulturer, får du som elev delta i internationella utbyten och göra en studieresa till något av länderna. Under ditt sista år besöker du dessutom en storstad i Europa tillsammans med din klass. Resorna ger dig erfarenheter och lärdomar för livet!

I åk. 3 kommer du att fördjupa dina kunskaper inom entreprenörskap, då du genom Ung Företagsamhet (UF) får starta ett eget företag.

Efter examen från Samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att vara väl förberedd på högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

Elever och lärare i ett klassrum

Våra inriktningar

På ProCivitas Samhällsvetenskapliga program kan du välja inriktningarna samhällsvetenskap eller beteendevetenskap.

 • Beteendevetenskap

  Skaffa dig en fördjupad kunskap och förståelse för människors ageranden och samspel, utveckling och kommunikation.

  • Program
   • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Beteendevetenskap
  Elever i ett klassrum
 • Samhällsvetenskap

  På samhällsvetenskapliga programmet får du möjlighet att, genom fördjupningskurser i bland annat samhällskunskap, historia och religion.

  • Program
   • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Samhällsvetenskap
  Två elever i ett klassrum
 • Jag gillar att programmet ger många tillfällen att träna på presentationer och lära sig mer om litteratur och retorik.

  Clara ProCivitas Samhällsvetenskapsprogrammet

Så säger eleverna

Få en inblick i hur det är att gå på ProCivitas Helsingborg genom våra elevers perspektiv.

Ta reda på mer

Kolla in våra andra gymnasieprogram eller varför inte kom och besök oss på öppet hus!