Elever umgås i skolans gemensamma lokaler

ProCivitas bästa gymnasieskolan i Helsingborg enligt oberoende ranking

ProCivitas Helsingborg är stans bästa gymnasieskola och den tredje bästa i Skåne enligt en oberoende ranking gjord av företaget Ednia. Rankningen baseras på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån (SCB).

Tjänsten sammanställer statistik om alla gymnasier i landet för att hjälpa elever hitta rätt utbildning. I årets ranking placerar sig ProCivitas Malmö på första plats av Skånes alla gymnasieskolor, ProCivitas Helsingborg på tredje plats och ProCivitas i Lund på nionde plats av regionens alla gymnasieskolor. 

– Det är givetvis roligt att samtliga ProCivitas skolor i Skåne placerat sig i toppen av rankingen. Våra rektorer och medarbetare arbetar hårt för att våra elever ska få den bästa utbildningen och det är roligt att det uppmärksammas, säger Jimmy Rosengren, skolchef för ProCivitas sju skolor i Sverige. 

Faktorer som Ednia väger in är bland annat resultat på nationella prov, betygsinflation, andel behöriga lärare, elevnöjdhet, andel som tar examen, snittbetyg och arbetsmarknadsutfall. En högre rankning innebär att en skola bland annat har ett högre sammanlagt resultat när betyg, nationella prov, examensfrekvens, arbetsmarknadsstatistik samt enkätsvar från elever och lärare på skolan summerats. 

– Vår målsättning är att vara Helsingborg, och Sveriges, bästa gymnasium. Hos oss ska eleverna få en utbildning av högsta kvalitet: De får ett eget nätverk i det lokala näringslivet och vi vill att de ska inspireras, utmanas och motiveras att nå längre, av oss och av varandra. Samtidigt ska de må bra här och få vänner för livet. Jag tycker att vi lyckas riktigt bra och det visar sig också när vi jämförs med andra skolor, säger Katarina Heide, rektor på ProCivitas Helsingborg. 

“ProCivitas lärare är helt fantastiska”

Celina Fathallah är tidigare elev på ProCivitas i Helsingborg. Hon tycker det märks att lärarna på skolan tycker om sitt jobb vilket också motiverar eleverna. 

– Personligen tycker jag att lärarna på ProCivitas varit helt fantastiska. Deras förmåga att lära ut och förklara är otroligt. Många lärare har även varit nominerade och vunnit olika priser såsom “Sveriges bästa lärare” och man förstår varför när man haft dem som lärare i tre år, säger Celina Fathallah. 

Om ProCivitas 

ProCivitas grundades 1997 och består idag av sju skolor i Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö. Skolorna har en stark koppling till näringslivet med individuella mentorsprogram, regelbundna gästföreläsningar och nära samarbeten med företag och organisationer under utbildningens gång. Läs mer på https://procivitas.se 

Om rankningen av gymnasieskolor
Ednia är en svensk jämförelse- och informationsplattform för gymnasieskolor. Plattformen hämtar statistik från Skolverket, Skolinspektionen samt Statistiska Centralbyrån och skapar rankningar utifrån statistiken. Se alla resultat för Skåne på https://ednia.se/rankning/skane 

Fler nyheter