Samhälls­vetenskaps­programmet

Vill du arbeta med internationella relationer och fördjupa dig i världspolitiken? Lära dig förstå hur ekonomiska och sociala förhållanden skapar olika förutsättningar? Då är ProCivitas Karlbergs internationella samhällsvetenskapsprogram rätt för dig!

Elever går i en skolkorridor

Om samhälls-programmet

Detta är utbildningen för dig som är engagerad och nyfiken och har ett stort intresse för din omvärld. Att studera samhällsvetenskap är spännande och utvecklar dina kunskaper om samhällsförhållanden såväl lokalt som globalt. På ProCivitas Karlberg samhällsvetenskapsprogram kommer du att studera makt ur ekonomiska, sociala och politiska perspektiv. I utbildningen behandlas även mediernas förutsättningar och möjligheter. Detta för att du ska utveckla både ditt vetenskapliga och kritiska förhållningssätt. På Samhällsvetenskapsprogrammet arbetar vi med en internationalisering. Den ökade globaliseringen gör att avstånden minskar och möjligheterna ökar, varför det blir allt viktigare med internationella kontakter och erfarenheter.

På ProCivitas Gymnasium Karlberg ser vi till att du får rätt verktyg för att kunna ta till vara på dessa möjligheter. Vi ger dig goda teoretiskakunskaper i kombination med praktiska erfarenheter hos olika organisationer och gästföreläsare med internationella erfarenheter, samt spännande möten med företag. Inom ramen för vissa kurser kommer du ges möjligheter att göra intressanta studiebesök både i Stockholm och utomlands.

Efter examen från samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att ha utvecklat din förmåga att se möjligheter och omsätta idéer i praktisk handling. Du kommer dessutom att vara väl förberedd på högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

Elever i ett grupprum

Samhällsvetenskapsprogrammet på Karlberg

På ProCivitas Karlbergs Samhällsvetenskapliga program kan du välja inriktningen beteendevetenskap.

 • Beteendevetenskap

  Skaffa dig en fördjupad kunskap och förståelse för människors ageranden och samspel, utveckling och kommunikation.

  • Program
   • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Beteendevetenskap
  Elever i skolmiljö

Vanliga frågor om Samhällsvetenskapsprogrammet

 • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

 • Du kan enkelt räkna ut ditt meritvärde med hjälp av Gymnasiekolls meritvärdesräknare.

 • Samhällsvetenskapsprogrammet hade år 2023 en medianpoäng på 252,5 och en antagningsgräns 237,5 poäng. Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Jag gillar att programmet ger många tillfällen att träna på presentationer och lära sig mer om litteratur och retorik.

  Clara ProCivitas Samhällsvetenskapsprogrammet

Så säger eleverna

Få en inblick i hur det är att gå på ProCivitas Karlberg genom våra elevers perspektiv.

Ta reda på mer

Kolla in våra andra gymnasieprogram eller varför inte kom och besök oss på öppet hus!