Personporträtt

MATILDA OM EKONOMI/JURIDIK

Matilda läser Ekonomi-Juridik på ProCivitas. Det här tycker hon om skolan och sin utbildning.

Hej Matilda!

Du läser första året på Ekonomiprogrammet. Vad fick dig att välja ProCivitas Karlberg?


Jag var på väldigt många öppna hus på olika gymnasium runt om i Stockholm. Men jag var fortfarande osäker på vilken jag skulle välja. Sen såg jag en reklamfilm för ProCivitas på youtube och då bokade jag och min kompis in oss på öppet hus. Efter det blev valet självklart. Jag tyckte att skolan verkade ha en bra stämning och att lärarna verkade väldigt engagerade och ambitiösa. Dessutom hade skolan fina lokaler på en central plats.

Hur är det att gå på gymnasiet? Vad tycker du är största skillnaden mot att gå på högstadiet?


Jag tycker att det är mycket roligare på gymnasiet än grundskolan. Dels för att man studerar kurser som man själv valt och tycker är intressanta. Men även att man får en djupare kunskap inom de olika kurserna till skillnad från grundskolan och att man får ta mer eget ansvar.

Hur upplever du stämningen på skolan?


Jag upplever stämningen på skolan som lugn och familjär. Både bland lärare och elever. Detta har troligtvis mycket att göra med att skolan är relativt liten, vilket gör det lättare att lära känna varandra och bilda ett band till lärare. Dessutom bidrar det med att man känner sig sedd och trygg, och inte bara som en i mängden. Utöver detta tror jag att aktiviteterna eleverna gör då och då har en stor bidragande faktor till den härliga stämningen på skolan då man får spendera tid med lärare och vänner men även elever från andra klasser, utanför klassrummet.

Du läser Ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Vad intresserar dig med Ekonomiprogrammet?


Jag tycker det är många intressanta och användningsbara kurser vi får läsa genom åren. Allt från företagsekonomi till privatjuridik och psykologi.

Vilken är din favoritkurs i årskurs 1 och varför?


Mina favoritkurser i årskurs 1 är samhällskunskap och företagsekonomi. Jag tycker samhällskunskapen är väldigt rolig och intressant då man får lära sig mycket om hur samhället fungerar och vi gör många olika projekt i kursen. Företagsekonomin är intressant eftersom man får en inblick i hur företagande fungerar, till exempel så håller vi just nu på med ett projekt där vi skapar egna affärsideer.

Är det någon speciell kurs som ingår i programmet som du ser fram emot att läsa?


Jag ser fram emot att läsa privatjuridik och psykologi. Dels för att det är kul att fördjupa sig i ett ämne man inte tidigare läst i grundskolan, men sen är själva ämnet också väldigt spännande och intressant.

Berätta lite om första dagarna i skolan. Hur gick introdagarna till?


Vi började första dagen med en introduktion av skolan och klassen, tillsammans med våra blivande mentorer. Vi gjorde många olika aktiviteter för att lära känna varandra. Några dagar senare hade vi en gemensam grillning med de andra ettorna för att skapa ett band mellan klasserna. Några veckor in på terminen så åkte vi även till Stockholm Tolv där vi fick äta en god lunch och göra olika aktiviteter klassvis, bland annat bowling.

Vad ser du fram emot under årskurs 2 och årskurs 3?


Jag ser fram emot att fördjupa mig inom juridiken då vi endast haft ekonomi nu under första året. Jag tror att juridiken även kan ge mig nya möjligheter och inspiration för vad jag ska göra i framtiden. Jag ser även fram emot att göra våra egna UF- företag i trean, eftersom att det dels är väldigt roligt och ger oss en bra erfarenhet ifall vi själva skulle vilja starta ett företag någon gång i framtiden.

Vet du redan nu vad du siktar på att göra efter dina studier på ProCivitas Karlberg?


Jag har inte bestämt mig till 100% vad jag vill göra efter gymnasiet men jag väger mellan att antingen studera vidare inom medicin eller satsa på juridiken. Saker kan dock förändras med tiden och det skulle inte vara helt otänkbart att jobba med någonting inom ekonomi.

Fler nyheter

Se alla nyheter