Personporträtt

NELLY BERÄTTAR OM PROCIVITAS KARLBERG

Nelly läser tredje och sista året på naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Karlberg.

Vad fick dig att välja ProCivitas Karlberg?


-Jag gick mitt första år på ett annat gymnasium där jag inte riktigt kände att jag passade in, så när skolavslutningen närmade sig sökte jag efter andra gymnasieskolor med platser kvar och det var så jag hittade ProCivitas Karlberg. Efter att ha sökt upp skolan tyckte jag att den lät perfekt för mig, jag var både intresserad av att ha ambitiösa klasskamrater samt fascinerad av den kopplingen mellan skola och arbetsliv som ProCivitas har via mentorsprogrammet.

Du läser tredje året på naturvetenskapsprogrammet. Hur är det att gå på skolan?


-Det känns väldigt bra att gå på skolan, det finns många lärare och medel tillgängliga för att jag ska klara mina kurser och komma in på min drömutbildning senare. Atmosfären på skolan är väldigt mysig och välkomnande vilket jag tror är en av fördelarna med att gå på en mindre skola.

Vad intresserar dig med naturvetenskapsprogrammet?


-Jag valde från början att gå på Naturvetenskapsprogrammet för jag inte visste vad jag ville studera senare, det är ju så att naturlinjen är så bred så man kan välja vilket program som helst på högskolan. Men nu efter att nästan ha gått klart mina tre år fann jag ett stort intresse för rymden och fysik, jag tyckte även att det var roligt med en utmanande kurs.

Vilken är din favoritkurs och varför?


-Min favoritkurs var nog fysik 2, där bygger man på mycket kunskap som man fått i fysik 1 för att förstå mer komplexa problem vilka är väldigt roliga att lösa när man väl förstår hur man gör. Utöver fysiken tycker jag även väldigt mycket om alla steg i spanskan.

Berätta om ditt gymnasiearbete!


-I slutet av tvåan tipsade skolan om att man kunde söka till en rymdforskarskola under sommarlovet, detta tyckte jag lät intressant så jag bestämde mig för att söka dit och kom in. Under forskarskolan hade jag en föreläsning om en teori som kunde förklara hur ursprungliga svarta hål kom till vilket jag tyckte lät riktigt spännande, när jag sedan kom tillbaka till skolan under hösten berättade jag om konceptet till min klasskompis William som även han tyckte att det lät spännande. Vi skrev klart vårt gymnasiearbete om Dark Stars som är teoretiska stjärnor drivna av mörk materia och analys av bevismetoder som kan påvisa stjärnornas existens, sedan skickade vi in det till utställningen unga forskare som är en tävling där man kan tävla med sitt gymnasiearbete eller andra projekt. Efter att ha klarat första uttagningen till semifinalerna gick vi sedan vidare till finalen som vi snart ska tävla i, superspännande! Det har varit otroligt lärorikt att få vara med i utställningen där vi fått träffa flera kunniga inom det område vi skrivit gymnasiearbetet, trots att flera av jurymedlemmarna doktorerat i fysik hade ingen av de hört talas om konceptet med Dark Stars!

Du deltar nu under årskurs tre i Mentorsprogrammet, berätta!


-Att delta i mentorsprogrammet har varit superkul, jag var lite nervös i början innan jag träffade min mentor då jag inte visste om vi skulle passa ihop, men efter att ha haft vår första invigningsmiddag tillsammans kändes det jättebra. Det visade sig att vi var väldigt lika och att hon har studerat till civilingenjör inom industriell ekonomi, vilket jag funderat på att göra. Nu när det närmar sig sista dag att ansöka till högskola och universitet har jag varit i stort behov av vägledning och det har varit superskönt att prata med någon som har lite bättre koll och kan ge god rådgivning. Det bästa med mentorsprogrammet är träffarna som anordnas i skolan då de är så fint arrangerade med roliga aktiviteter att göra tillsammans med sin mentor.

Vad ser du fram emot under sista månaderna på skolan?


-Det jag ser fram emot under de sista månaderna är nog främst studenten och alla aktiviteter som hör till, jag fixar med många aktiviteter inför studenten såsom studentresa, studentkryssning samt andra event vilket jag tycker är jätteroligt. Vårt nästa event är mösspåtagning som skolan anordnat vilket jag verkligen ser fram emot, men på samma gång känns det lite tråkigt att lämna skolan och mina klasskompisar. Sen ser jag självklart fram emot finalen av unga forskare!

Vad siktar du på att göra efter dina studier på ProCivitas Karlberg?


-Efter mina studier på ProCivitas Karlberg har jag tänkt studera vidare, jag håller på att välja lite fram och tillbaka mellan att studera till civilingenjör, en kandidat i ekonomi eller en kandidat i astronomi och astrofysik.

Fler nyheter

Se alla nyheter