Personporträtt

REBECCA BERÄTTAR OM PROCIVITAS KARLBERG

Rebecca Eklund går på Samhällsvetenskapsprogrammet i årskurs 1.

Vad fick dig att välja ProCivitas Karlberg?


Det som var viktigt för mig när jag skulle välja gymnasium var stämningen på skolan, både bland lärarna och hos eleverna. När jag gick på öppet hus på ProCivitas Karlberg kände jag att stämningen var varm och välkomnande, och eleverna var mer än glada att svara på frågor om skolan vilket jag alltid tycker är ett bra tecken. Jag märkte också att eleverna och lärarna inte behandlade varandra som främlingar utan skojade med varandra, vilket jag också tyckte var ett bra tecken. Jag ville gå på en skola med ”familjekänsla” och jag tycker att jag har hittat rätt.

Hur är det att gå på gymnasiet? Vad tycker du är största skillnaden mot att gå på högstadiet?


Det är jättekul att gå gymnasiet, och det bästa har nog varit att hitta nya kompisar man har lite mer gemensamt med än de i högstadiet då man nu får välja inriktning. Den största skillnaden mellan att gå på gymnasiet i jämförelse med högstadiet är nog lektionerna. I högstadiet kände jag ofta att lärarna kunde vara lite omotiverade, vilket påverkade elevernas motivation och hur mycket man fick gjort under lektionerna. Nu i gymnasiet har jag lärare som gillar både sitt jobb och sitt ämne vilket verkligen påverkar stämningen i klassen under lektionerna. Jag får gjort mycket mer under lektionstid och kan fokusera på plugg inför prov istället för att bli klar med uppgifter som jag inte hann göra under lektionstid.

Vad skulle du säga är det bästa med ProCivitas Karlberg?


Det bästa med ProCivitas Karlberg enligt mig är stämningen i skolan. Min klass är väldigt snäll, och det är ingen som jag inte skulle kunna hänga med. Dessutom har jag fått kompisar i andra klasser också, genom mitt språkval och genom olika aktiviteter skolan har haft. Jag som är elevambassadör har fått kompisar genom att vara ambassadör också. Man har verkligen vänner i hela skolan, till och med lärarna kan sätta sig vid ens bord i matsalen och starta en konversation. Allt det bidrar till en härlig och familj-lik känsla i hela skolan, vilket var precis det jag letade efter i mitt gymnasieval.

Du läser samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende. Vad intresserar dig med samhällsvetenskapsprogrammet?


Det som intresserar mig med Samhällsvetenskapsprogrammet och särskilt inriktning beteende är fokus på människan. Jag har alltid tyckt att det har varit intressant med olika sätt att kommunicera och få fram det man vill på bästa sätt genom att använda olika tekniker. Jag är i allmänhet fascinerad av olika samhällsnormer och hur vi funkar som ett samhälle, vad vi kan påverka, och hur man gör det. Jag tycker det är särskilt kul med hur människor fungerar psykologiskt, vad vi påverkas av och hur vi påverkas, känslor, och liknande. Därför valde jag sambeteende, eftersom jag får lära mig mer om precis det.

Vilken är din favoritkurs i årskurs 1 och varför?


Min favorit kurs i årskurs 1 är kommunikation. I den kursen lär vi oss om olika sätt att kommunicera och omedveten kommunikation på ett roligt och aktivt sätt. Vi har uppgifter som tillåter en att vara kreativ och göra lite på sitt sätt vilket jag tycker är kul, och det är väldigt skönt att göra något annat än läsa bok/svara på frågor. Läraren jag har i kommunikation är dessutom oftast glad och peppad inför våra lektioner vilket verkligen höjer stämningen även under längre dagar.

Är det någon speciell kurs som ingår i programmet som du ser fram emot att läsa? Jag ser fram emot att läsa Ledarskap och Organisation. Jag tror det kan bli en intressant kurs som kommer hjälpa en lite extra inför vuxenlivet. Jag vet ju inte så mycket om kursen än eftersom jag inte har det just nu, men jag tror det kommer bli roligt att pröva något nytt som man inte har gjort tidigare. Ämnen som svenska, engelska och matte har man ju haft tidigare, så även om det blir lite svårare känns det ju lite repetitivt tillslut. Därför tycker jag att det ska bli kul med alla ”specialämnen”.

Hur är stämningen i din klass?


Stämningen i min klass är mycket bra. Jag känner att jag kan prata med alla, och det är ingen jag inte skulle kunna samarbeta med under ett grupprojekt. Vi är väldigt lugna, och det tycker jag är skönt eftersom det lätt kan kännas lite stökigt i en högljudd klass. Då är det skönare om vi ibland är lite för tysta, men det kommer nog att förändras under åren vi går här på skolan.

Vad ser du fram emot under årskurs 2 och årskurs 3?


Jag ser fram emot att få lära mig mer, göra fler aktiviteter med klassen, göra lite mer ämnesinriktade utflykter, och sedan slutligen ta studenten. Jag tror det kommer bli lite mer plugg, men definitivt kul att gå resten av gymnasiet tillsammans med min klass.

Vet du redan nu vad du siktar på att göra efter dina studier på ProCivitas Karlberg?


Jag har verkligen ingen aning. Jag har lite olika tankar och idéer, men jag tror inte att jag börjar plugga direkt igen efter gymnasiet. En tanke jag haft ett tag är att skaffa jobb under trean och spara ihop pengar för att åka utomlands och jobba på typ hotell. Jag skulle vilja uppleva nya kulturer och göra något jag tycker är roligt medan jag är ung. Det tror jag att jag dels kommer må bra av då, men också vara glad över när jag blir äldre. Sedan får jag se om jag fortsätter studera eller om jag skaffar ett ordentligt jobb eller vad jag gör.

Fler nyheter

Se alla nyheter