Framgångssaga för Lunds elevkår
Bakom framgången ligger Elevkårens initiativ "Podcast de ProCivitas - For A Better Day", en podcast som startades för att lyfta viktiga samt...

Med en stark vision om att förbättra gymnasietiden för eleverna och ett brinnande engagemang för unga människors mentala hälsa, har elevkåren på ProCivitas Lund nu belönats med utmärkelsen ”Årets Insats” i Guldgemet 2024. Bakom framgången ligger deras initiativ ”Podcast de ProCivitas – For A Better Day”, en podcast som startades för att lyfta viktiga samtal om psykisk hälsa och skapa en trygg plats för elevernas röster. Vi har träffat Anton Nilsson, elevkårens ordförande och en av poddens nuvarande värdar, för att höra mer om resan, priset och framtiden för detta inspirerande projekt.
Hej Anton, berätta lite kort om dig själv!
– Mitt namn är Anton Nilsson, jag går tredje året på ekonomiprogrammet på ProCivitas Lund och är ordförande för elevkåren på skolan. Jag är även host för “Podcast de ProCivitas - For A Better Day” tillsammans med skolans skolsköterska Sebastian Pemsel.
Spännande, berätta om er uppgift som elevkår, vad innebär det?
– En elevkår är en ideell organisation för elever av elever, som engagerar sig för att göra gymnasietiden bättre. Vi organiserar event och aktiviteter som julkalender, fotbollsmatch, övernattning på skolan, poängjakt, insparksaktiviteter och flera aktiviteter inför studenten. Min roll är ordförande vilket innebär att jag är ansvarig för organisationen och leder verksamheten mot styrelsens gemensamma mål.
Berätta för någon som inte vet, vad är Guldgemet?
– Sveriges Elevkårer är en paraplyorganisation för alla elevkårer i hela Sverige, totalt 339 stycken. Varje år arrangerar de ett möte där vi behandlar motioner, propositioner och mycket mer. Under detta möte utses tre vinnare: årets insats, årets elevkår och årets nystart. Och vi fick äran att ta emot priset för årets insats!
Ni vann pris för ”Årets Insats”, berätta mer om vad ni gjort.
– Vi vann "Årets insats” för vårt arbete med podden “Podcast de ProCivitas - For A Better Day”. Idén om att starta en podcast föddes när före detta elevkårsmedlemen Hjalmar Gadén ville uppmärksamma ungas mentala hälsa. Hjalmar och skolans sjuksköterska Sebastian Pemsel började spela in sina samtal och podcasten växte fram. När Hjalmar tog studenten tog jag över podden tillsammans med Sebastian.
– Stiftelsen Tim Bergling Foundation (skapad av Aviciis föräldrar) fick upp ögonen för vår podd och bjöd in oss till Tim Bergling Foundations konsert "Together For A Better Day" på Avicii arena. Det känns jätteroligt att vår podcast inspirerat andra och blivit en förebild för att lansera idén på nationell nivå. Nu har 50 skolor startat en podcast med konceptet "Podcast For A Better Day", tack vare Tim Bergling Foundation och Ångestpodden som hjälper till med utrustning och vägledning.
Berätta mer om några specifika frågor ni fått I podden “Podcast De ProCivitas”. Är det något samtalsämne som varit extra uppskattat?
– Det uppskattas när vi talar om problem som många känner igen sig i men ändå kan vara väldigt jobbiga att prata om. Vi använder en app där våra elever kan skicka anonyma frågor, vilket gör att tröskeln blir minimal och vem som helst kan få svar på en fråga. Vi läser ofta frågorna innan vi spelar in avsnittet för att se vad som har frågats om. Vi bjuder in olika gäster för att få fram olika perspektiv, till exempel elever, lärare, kurator och skolans rektor.
Hur ser poddens framtid ut?
– Poddens framtid ser ljus ut! Isabella Zia som sitter i elevkårsstyrelsen och går i tvåan ska inom kort spela in sitt första avsnitt som co-host tillsammans med Sebastian och avsnittets gäst. Isabella planerar att bjuda in gäster såsom psykologer, läkare inom olika områden, elever och lärare. Hon vill dedikera varje avsnitt till olika typer av ångest/psykisk ohälsa, till exempel fobier, generaliserat ångestsyndrom och depression.
Du hittar både gamla avsnitt och kommande avsnitt av podden på Spotify under namnet “Podcast de ProCivitas - For A Better Day”. https://open.spotify.com/show/4pDQnymT2oTSnsBtXHYcTQ
Bakom framgången ligger Elevkårens initiativ "Podcast de ProCivitas - For A Better Day", en podcast som startades för att lyfta viktiga samt...
Här har vi samlat massor av tips att tänka på när du ska besöka Öppet hus.
Elever från ProCivitas alla skolor och program var med och tävlade om vinster inom respektive programs gymnasiearbete.
Efter att ProCivitas Uppsala deltog i elevenkäten 2024 gjord av Uppsala kommun blev det svart på vitt att ProCivitas elever är bland de nöjd...
Podcast De ProCivitas gästade Ångestpoddens liveshow på Avicii Arena
Ett konkret kvitto på att den medvetenhet och höga kvalitet som genomsyrar skolans arbete fungerar, säger rektor Eva Gyllberg.
Vi är jättestolta att Sepideh valt att komplettera personalgruppen på ProCivitas Uppsala.
Totalt har cirka 1800 elever tagit studenten från ProCivitas i Växjö sedan skolan startade 1999. Rektor Johan Kåberg har träffat varenda en.
Hösten 2020 avslutade ProCivitas Stockholm ett framgångsrikt Erasmusprojekt. Nu står det klart att ProCivitas Stockholm beviljats ackreditering fram till 2027!
Här har vi listat allt du behöver tänka på inför Stockholms gymnasiemässa
Läs om ProCivitas bakgrund och om planerna inför framtiden.
Kulturen på ProCivitas gör att många trivs på skolan, både elever och medarbetare!
På ProCivitas får eleverna tidigt möta den stora världen utanför skolans väggar och skapar täta kontakter med näringslivet.
Peter Connée är internationell SYV på ProCivitas. Här är hans bästa tips!
Finalen går av stapeln 4-7 april i Södertälje Science Park
ProCivitas höga ambitioner ska även märkas i våra kök, säger Linus Annerfeldt, kökschef och kock på ProCivitas i Malmö.
Han är den första från Norden som blivit antagen till Stanford Aeronautics & Astronautics – världens högst rankade utbildning inom flyg- och rymdteknik.
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.