×
 

Hoppa till innehållet

UNG FÖRETAGSAMHET PÅ PROCIVITAS VÄXJÖ

På ProCivitas arbetar vi med en tydlig metodik där din individuella utveckling, din kreativitet och ett entreprenöriellt förhållningssätt sätts i centrum.

Ett år som Ung företagare

Ung Företagsamhet är en processutbildning i att starta och driva ett eget företag under ett skolår. Kursen är tydligt uppdelad under året, till en början är det en uppstart där eleverna väljer grupp och affärsidé. Därefter skrivs en affärsplan och rollerna i företaget identifieras. När alla förberedelser är klara är det dags för försäljning. Senare under året drar UF-mässorna igång där eleverna också har chans att vinna ett flertal priser inom företagande. Företagen avvecklas framåt maj om de inte väljer att fortsätta driva det utanför skolans ramar. 

Availy UF var ett av företagen som var verksamma under läsåret 2023/2024. De beskriver UF-året som väldigt lärorikt och utvecklande. Förutom att driva ett eget företag får man väldigt mycket erfarenheter. Man utvecklar sin kreativitet och drivkraft, lär sig ta ansvar och arbeta i grupp, tränar sin kommunikativa förmåga och är med och tävlar med andra företag regionalt och nationellt. 

Eleverna från Availy UF tycker att det roligaste med UF året har varit alla tävlingar. De blev finalister i Årets marknadsföring, Årets innovation och Årets tjänst. Eleverna tipsar om att planera sin tid väl, tiden springer iväg men det poängterar också vikten av att ha roligt på vägen. Att ha drivit ett UF-företag är en erfarenhet de kommer bära med sig resten av livet.

Eleverna från Availy UF står i en monter på UF-mässan.

HUR ÄR DET ATT DRIVA UF-FÖRETAG?

RAWSTRAW UF-FÖRETAGET SOM BLEV ETT FRAMGÅNGSRIKT AB!

Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar tog examen från ProCivitas Malmö 2019. I dag driver de det framgångsrika företaget Rawstraw som de startade som ett UF företag. För ett tag sedan pitchade Elise & Josephine i New York inför amerikanska investerare, de hittade inte helt rätt match där men tar med sig många kontakter, ny energi och spännande framtidsplaner inför 2023.

Berätta om hur företaget startade!
Idén bakom Rawstraw formades 2018, vi gick vårt tredje år på gymnasiet och skulle starta ett UF företag. Vi har båda jobbat extra inom bar och restaurang verksamhet och hade själva sett hur mycket engångsartiklar av plast, som används och förbrukas dagligen – inte minst sugrör. Det var så vi kom på idén, vi skulle göra miljövänliga engångssugrör som inte hade samma dåliga egenskaper som papperssugrör.

Har ni några tips till andra elever som vill satsa på sitt UF-företag?
Våga, våga, våga! UF är en fantastisk möjlighet att få testa driva företag på ett sätt som är väldigt verklighetsförankrat. Steget mellan UF och AB (eller någon annan företagsform) kan därför kännas längre än vad det verkligen är.

Personporträtt, Rawstraws grundare

ProCivitas förbereder dig inför framtiden

  • Mentorsprogrammet

    ProCivitas mentorsprogram erbjuds en inblick i arbetslivet. Våra mentorer kommer från en rad olika branscher och företag. Mentorsprogrammet syftar till personlig och professionell utveckling.

    Elev och lärare pratar med varandra i ett klassrum
  • Alumninätverk

    Bland ProCivitas drygt 9000 alumner finns företagsledare, ingenjörer, arkitekter, designers och en mängd andra yrkesgrupper. Är du nyfiken på ProCivitas alumner – Se vår wall of fame!

    Elever och lärare pratar med varandra

Ta reda på mer

Vill du veta mer om ProCivitas?