Grundarna av Rawstraw

RAWSTRAW – UF-FÖRETAGET SOM BLEV ETT FRAMGÅNGSRIKT AB!

Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar tog examen från ProCivitas Malmö 2019. I dag driver de det framgångsrika företaget Rawstraw som de startade som ett UF företag. För ett tag sedan pitchade Elise & Josephine i New York inför amerikanska investerare, de hittade inte helt rätt match där men tar med sig många kontakter, ny energi och spännande framtidsplaner inför 2023.

Berätta om hur företaget startade!


Idén bakom Rawstraw formades 2018, vi gick vårt tredje år på gymnasiet och skulle starta ett UF företag. Vi har båda jobbat extra inom bar och restaurang verksamhet och hade själva sett hur mycket engångsartiklar av plast, som används och förbrukas dagligen – inte minst sugrör. Det var så vi kom på idén, vi skulle göra miljövänliga engångssugrör som inte hade samma dåliga egenskaper som papperssugrör.

Vad hände med ert UF-företag efter ni tog studenten?


Efter att ha drivit Rawstraw som ett UF företag i ett år startade vi upp som aktiebolag 2019 och började arbeta heltid med det. Vi har lyckats skala upp bolaget och värvat stora kunder, vilket tillåter oss idag att driva Rawstraw på deltid vid sidan av universitetsstudier.  

Hur har era studier/utbildning vid ProCivitas påverkat er? Vad minns ni särskilt från er studietid på ProCivitas?


Vi ser tillbaka på vår studietid på ProCivitas med glädje. Dels hade vi såklart en väldigt rolig period i livet, med studenten och allt vad det innebär. Sen träffade vi även några av våra bästa kompisar under gymnasietiden. Dessutom betyder ProCivitas mycket för oss som företagare och Rawstraw, det va där allt började och det vi lärde oss under det året präglar oss fortfarande.

Vad var det bästa med ProCivitas?

De nära relationen till lärarna och motivation samt stödet som de gav oss. Utan ProCivitas enorma stöd under vårt UF år hade det varit svårt att bygga upp och starta Rawstraw efter studenten. Än idag har vi kontakt med några lärare som fortsätter att följa oss på vår resa.

Grundarna av Rawstraw

Har ni stött på några motgångar under er resa?


Såklart har vi under våra nästan 4 är stött på motgångar. Inte minst startade vi företaget strax före corona-pandemin bröt ut, många av våra kunder gick i konkurs eller fick köpstopp och vår försäljning stannade i princip av.

Vad fick er att våga satsa?


Vi fick så positiv respons på vår affärsidé och produkt under UF året, så när vi började närma oss slutet tyckte vi att det vore synd att ge upp på en så bra idé. Kombinationen av att vi älskade vår idé samt att vi bodde hemma och inte hade något annat planerat efter examen gav oss alla förutsättningar för att lyckas starta ett bolag.

Har ni några tips till andra elever som vill satsa på sitt UF-företag?

Våga, våga, våga! UF är en fantastisk möjlighet att få testa driva företag på ett sätt som är väldigt verklighetsförankrat. Steget mellan UF och AB (eller någon annan företagsform) kan därför kännas längre än vad det verkligen är.

Vart ser ni er om 5 år?


Om 5 år ser vi att vi har byggt upp Rawstraw som ett varumärke för hållbara engångsprodukter. Vi är den största leverantören av naturliga engångssugrör i Norden och kanske till och med Europa, och vi har naturligtvis planer på att expandera utöver dessa regioner också.

Ni hittar företagets hemsida här.

Fler nyheter

Se alla nyheter